Friday, December 2, 2022

Langkah Mudah untuk Menyediakan Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal) yang Lazat Sekali

Mesti Cuba!

Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal).

Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal)

Anda sedang mencari inspirasi resepi agar-agar sirap ros (versi ekstra pejal) yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Jika salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar-agar sirap ros (versi ekstra pejal) yang sedap harusnya jadi punya aroma dan rasa yang boleh memancing selera kita.

Banyak sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar sirap ros (versi ekstra pejal), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak perlu rungsing kalau ingin menyediakan agar-agar sirap ros (versi ekstra pejal) yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini boleh jadi sajian special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, membuat agar-agar sirap ros (versi ekstra pejal) sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesihatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal) menggunakan 4 jenis bahan dan 5 tahap penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam memasak Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal):

  1. Gunakan 20 g agar-agar tali.
  2. Ambil 1/2 cawan gula pasir.
  3. Ambil 1 helai daun pandan (simpulkan).
  4. Gunakan 4 cawan (1 L) air.

Langkah-langkah membuat Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal):

  1. Rendam agar-agar tali seketika sehingga lembut..
  2. Toskan agar-agar & masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula pasir, daun pandan & air..
  3. Masak sehingga larutan agar-agar mendidih & hancur..
  4. Biarkan larutan agar-agar suam & bolehlah dituang ke dalam bekas..
  5. Sejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam/ sehingga set..

Terima kasih telah membaca resepi masakan yang kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Agar-agar Sirap Ros (Versi Ekstra Pejal) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang menarik untuk keluarga mahupun dijadikan idea untuk meniaga makanan. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!