Friday, December 9, 2022

Langkah Mudah untuk Menyediakan Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar.

Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar

Sedang mencari inspirasi resepi bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang sedap seharusnya punya aroma dan rasa yang boleh memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu risau kalau mau menyediakan bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian special.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktikal untuk membuat bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang siap untuk disediakan. Anda dapat menyiapkan Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar menggunakan 8 bahan dan 6 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang digunakan dalam memasak Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar:

 1. Sediakan 1 cawan beras.
 2. Ambil 1 biji bawang merah.
 3. Ambil 1/2 inci halia.
 4. Sediakan 15 ekor udang saiz biasa.
 5. Siapkan 1/2 ikat bayam hijau.
 6. Ambil Air.
 7. Ambil 1 sudu kecil garam halus.
 8. Gunakan 100 ml susu kambing segar.

Cara menyediakan Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar:

 1. Untuk secawan beras, sukatan air adalah separas pergelangan tangan (mudah sukat). Seterusnya masukkan terus bawang yang telah dihiris dan halia kedalam periuk dan hidupkan api.. Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar
  Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar
 2. Apabila dah mendidih, bermakna beras dah menjadi nasi, terus kan kacau sehingga nasi menjadi hancur. Masa ni dah boleh masukkan garam..
 3. Perlahankan api, dan masukkan udang yang telah dipotong kecil (terpulang kepada cara anda). Saya potong kecil sebab suami saya sakit gusi dan agak sukar untuk mengunyah dan buka mulut..
 4. Susu kambing segar ni sebotol 250 ml. Jadi saya masukkan separuh sahaja. Ini adalah untuk menambah rasa lemak pada bubur dan khasiat susu kambing segar juga sangat baik. Gaul sebati dan pastikan api dalam keadaan yang sangat kecil supaya kita tak rosakkan khasiat susu tadi..
 5. Akhir sekali barulah masukkan bayam yang telah dipotong kecil. Pastikan bayam layu, rasa sekali lagi untuk kepuasan selera makan nanti. Siap ;).
 6. Boleh dihidangkan dan tambahkan hirisan daun bawang jika anda suka. Selamat mencuba ;).

Macam mana? Mudah kan? Begitulah cara membuat bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang boleh Anda lakukan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!