Friday, December 2, 2022

Langkah Mudah untuk Membuat Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar yang Lazat Sekali

Mesti Cuba!

Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar.

Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar

Sedang mencari idea resepi bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang sedap harusnya jadi memiliki aroma dan citarasa yang boleh memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan-bahan yang segar, hingga cara memproses dan menghidangkannya. Tak perlu risau kalau hendak menyediakan bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi menu special.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang siap untuk disediakan. Anda dapat menyiapkan Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar memakai 8 jenis bahan dan 6 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk memasak Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar:

 1. Gunakan beras.
 2. Siapkan biji bawang merah.
 3. Siapkan inci halia.
 4. Gunakan ekor udang saiz biasa.
 5. Ambil ikat bayam hijau.
 6. Ambil Air.
 7. Siapkan sudu kecil garam halus.
 8. Ambil susu kambing segar.

Cara menyediakan Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar:

 1. Untuk secawan beras, sukatan air adalah separas pergelangan tangan (mudah sukat). Seterusnya masukkan terus bawang yang telah dihiris dan halia kedalam periuk dan hidupkan api.. Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar
  Bubur Udang Bayam Hijau dan Susu Kambing Segar
 2. Apabila dah mendidih, bermakna beras dah menjadi nasi, terus kan kacau sehingga nasi menjadi hancur. Masa ni dah boleh masukkan garam..
 3. Perlahankan api, dan masukkan udang yang telah dipotong kecil (terpulang kepada cara anda). Saya potong kecil sebab suami saya sakit gusi dan agak sukar untuk mengunyah dan buka mulut..
 4. Susu kambing segar ni sebotol 250 ml. Jadi saya masukkan separuh sahaja. Ini adalah untuk menambah rasa lemak pada bubur dan khasiat susu kambing segar juga sangat baik. Gaul sebati dan pastikan api dalam keadaan yang sangat kecil supaya kita tak rosakkan khasiat susu tadi..
 5. Akhir sekali barulah masukkan bayam yang telah dipotong kecil. Pastikan bayam layu, rasa sekali lagi untuk kepuasan selera makan nanti. Siap ;).
 6. Boleh dihidangkan dan tambahkan hirisan daun bawang jika anda suka. Selamat mencuba ;).

Bagaimana? Senang bukan? Begitulah cara membuat bubur udang bayam hijau dan susu kambing segar yang boleh Anda praktikkan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!