Friday, December 2, 2022

Langkah Mudah untuk Menyediakan Agar-agar Jelly Kopi yang Menyelerakan

Mesti Cuba!

Agar-agar Jelly Kopi.

Agar-agar Jelly Kopi

Pening mencari idea resepi agar-agar jelly kopi yang unik? Cara menyediakannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar-agar jelly kopi yang sedap harusnya jadi punya aroma dan citarasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar jelly kopi, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, hingga cara memproses dan menyajikannya. Tidak usah risau kalau mau menyediakan agar-agar jelly kopi yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini boleh menjadi menu istimewa.

Nah, kali ini kita cuba, jom, siapkan agar-agar jelly kopi sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini boleh memberi manfaat untuk membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Anda boleh menyiapkan Agar-agar Jelly Kopi menggunakan 4 jenis bahan dan 3 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk memasak Agar-agar Jelly Kopi:

  1. Sediakan sdb gula pasir.
  2. Ambil air.
  3. Ambil agar2 bertali.
  4. Sediakan paket serbuk kopi segera.

Langkah-langkah membuat Agar-agar Jelly Kopi:

  1. Masukkan air dalam periuk bersama agar-agar tali. Rebus sampai agar-agar larut dan hancur..
  2. Kemudian masuk gula dan kacau sebati. Curahkan 2 paket serbuk kopi segera. Kacau sampai semua bahan larut dan sebati..
  3. Sejukkan sekejap. Curah adunan ke dalam loyang. Sejukkan ke dalam peti ais selama 4 jam atau sehingga agar2 dah mengeras. Boleh dihidangkan..

Bagaimana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar jelly kopi yang boleh Anda praktikkan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!