Thursday, December 1, 2022

Resepi Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama, Sedap Sekali

Mesti Cuba!

Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama.

Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama

Pening mencari idea resepi tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama yang unik? Cara menyediakannya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama yang sedap harusnya jadi memiliki aroma dan citarasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menghidangkannya. Tidak usah risau kalau mau menyediakan tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian special.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal dalam menyediakan tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama yang siap untuk disediakan. Anda boleh membuat Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama memakai 3 jenis bahan dan 6 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan dalam penyediaan Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama:

  1. Gunakan Daun palas.
  2. Sediakan Plastik barang untuk membungkus.
  3. Ambil Atau Plastik wrap.

Langkah-langkah membuat Tips:Cara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama:

  1. Ini Daun palas saya beli sebelum Menyambut Hari raya aidil adha yang lalu(27 July 2020).
  2. Cara simpan daun palas:Daun palas yang sudah dibuka dilapiskan dalam 5 atau 6 helai sekaligus kemudian di bentuk seperti ketupat.buat sehingga habis..
  3. Masukkan semua daun ketupat/palas kedalam plastik dan ikat kemas.Simpan didlam freezer(sejuk beku)..
  4. Ini daun palas yang sudah pun mencecah 2 bln dalam peti sejuk beku.Saya simpan ia dari tarikh Hari Raya Aidil adha yang lalu iaitu 31hb July 2020.Dimana daun palas ini adalah baki atau lebihan saya buat ketupat untuk hariraya aidil adha.Nampak segar kan..๐Ÿ‘๐Ÿ˜Cara ni boleh kita praktikkan untuk yang susah nak dapatkan daun palas macam saya.Sekarang saya tiada masalah lagi untuk bekalan daun palas bila menjelang hari raya atau bila2 masa saja saya dapat membuat ketupat palas..
  5. Cara ni boleh kita praktikkan untuk yang susah nak dapatkan daun palas macam saya.Sekarang saya tiada masalah lagi untuk bekalan daun palas bila menjelang hari raya atau bila2 masa saja saya dapat membuat ketupat palas..
  6. Saya juga simpan daun yang belum saya buka.ia tetap segar tak kering..

Bagaimana? Mudah kan? Begitulah cara menyediakan tips:cara simpan daun palas atau daun ketupat agar tahan lama yang boleh Anda praktikkan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!