Thursday, December 1, 2022

Resepi Agar-agar Sirap Rose Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Agar-agar Sirap Rose.

Agar-agar Sirap Rose

Sedang mencari inspirasi resepi agar-agar sirap rose yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Jika salah mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar-agar sirap rose yang sedap harusnya jadi mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak sebab yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari agar-agar sirap rose, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak perlu rungsing jika mahu menyediakan agar-agar sirap rose sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini mampu menjadi sajian special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, membuat agar-agar sirap rose sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Anda boleh membuat Agar-agar Sirap Rose memakai 6 jenis bahan dan 3 tahap penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam memasak Agar-agar Sirap Rose:

  1. Ambil 1/2 paket (5g) serbuk agar-agar.
  2. Sediakan 2 1/2 cawan air.
  3. Gunakan 1/2 cawan gula.
  4. Sediakan 1 tsp sirap rose.
  5. Ambil 5 biji bunga cengkih.
  6. Siapkan Daun pandan simpul.

Cara menyediakan Agar-agar Sirap Rose:

  1. Satu kan semua bahan dalam periuk. Kacau larut serbuk agar-agar, baru buka api.. Agar-agar Sirap Rose
  2. Bila dah mendidih tutup api..
  3. Masuk dalam bekas. Kalau nak tebal boleh guna bekas saiz 6”. Basahkan bekas sebelum tuang adunan. Biarkan sejuk sebelum simpan peti 3-4 jam..

Bagaimana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar sirap rose yang boleh Anda praktikkan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!