Sunday, September 26, 2021

Resepi Marble Butter Cake, Sedap Sangat

Mesti Cuba!

Marble Butter Cake.

Marble Butter Cake

Sedang mencari idea resepi marble butter cake yang unik? Cara menyediakannya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Kalau salah mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal marble butter cake yang sedap selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari marble butter cake, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah risau kalau mau menyediakan marble butter cake sedap di mana pun anda berada, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini boleh menjadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita cuba, jom, memasak marble butter cake sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini boleh memberi manfaat untuk membantu menjaga kesihatan tubuhmu sekeluarga. Anda boleh menyiapkan Marble Butter Cake memakai 7 jenis bahan dan 4 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam penyediaan Marble Butter Cake:

  1. Sediakan 250 g Mentega.
  2. Gunakan 200 g Gula Perang Halus.
  3. Siapkan 4 bijiTelur (gred A).
  4. Sediakan 250 g Tepung Gandum.
  5. Ambil 1 1/2 sudu kecil Baking Powder.
  6. Ambil 1 sudu kecil Esen Vanila.
  7. Siapkan 2 sudu besar Serbuk Cokat.

Langkah-langkah membuat Marble Butter Cake:

  1. Satukan mentega dan gula perang kemudian pukul hingga mentega kembang & sebati dengan gula. Adunan akan bertukar menjadi warna sedikit putih pucat. Masukkan telur satu persatu & putar sekejap supaya adunan bersatu dengan telur. Ulangi langkah hingga telur habis.. Marble Butter Cake
    Marble Butter Cake
  2. Masukkan esen vanila. Putar adunan sebentar kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit sambil adunan diputar supaya sebati. Setelah adunan sebati, bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko ke dalam satu adunan dan putar sekejap hingga sebati..
  3. Panaskan oven pada suhu 180C selama 10 minit. Lapik loyang 8"x 8" dengan baking paper. Ambil satu senduk adunan putih letak ditengah loyang. Kemudian ambil satu senduk adunan coklat letak di atas adunan putih tadi. Ulangi langkah hingga adunan habis..
  4. Goyangkan sedikit loyang supaya adunan rata kemudian bakar selama 45 minit atau hingga masak. Nak tahu sama ada kek dah masak atau belum, ambil lidi cucuk dibahagian tengah kek. Kalau adunan tak melekat kat lidi maksudnya dah masak la tu 😁.

Terima kasih telah membaca resepi masakan yang kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Marble Butter Cake yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga mahupun dijadikan idea dalam meniaga makanan. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!