Thursday, December 1, 2022

Bagaimana Menyediakan Agar² lumut gula melaka Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Agar² lumut gula melaka.

Agar² lumut gula melaka

Sedang mencari inspirasi resepi agar² lumut gula melaka yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal agar² lumut gula melaka yang sedap harusnya jadi mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar² lumut gula melaka, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak perlu rungsing jika hendak menyediakan agar² lumut gula melaka yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini mampu jadi sajian special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, siapkan agar² lumut gula melaka sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini boleh memberi manfaat dalam membantu menjaga kesihatan tubuhmu sekeluarga. Anda boleh menyiapkan Agar² lumut gula melaka menggunakan 6 bahan dan 1 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang digunakan dalam memasak Agar² lumut gula melaka:

  1. Ambil 20 gm agar² panjang.
  2. Sediakan Sekotak santan kara kecik.
  3. Gunakan Sebiji telur.
  4. Sediakan 2 cawan gula merah.
  5. Gunakan 3 camca gula putih.
  6. Siapkan Sesudu esen vanila.

Cara menyediakan Agar² lumut gula melaka:

  1. Air sama paras dgn agar² mskkan gula merah, gula putih esen vanila masak sehgga agar² masak lps tu tapiskan… Mskkan blk agar² yg siap di masak td buka api pelahan mskkan santan kacau sehgga sebati pukul telur mskkan dlm periuk td.. Biarkan mendidih utk hasilkan lumut jgn kacau dl biar dia naik lumut br kacau dh ttp api… Boleh lah mskkan dlm acuan… Siap.

Bagaimana? Mudah kan? Begitulah cara menyediakan agar² lumut gula melaka yang boleh Anda lakukan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!