Tuesday, October 19, 2021

Cara Gampang Menyiapkan Ayam masak kicap manis Anti Gagal

Mesti Cuba!

Ayam masak kicap manis. Boleh je update kisah kuarantin setiap hari. Tapi itulah, perasaan nak update blog tu hilang. Kuarantin sambil tunggu result swab test memang mendebarkan.

Ayam masak kicap manis Lagi yang saya tengok ialah ayam masak kicap yang sangat simple, sesuai untuk hidangan anak anak kecil yang tidak boleh mengambil makanan pedas. Jadi hari ini, saya memasak ayam masak kicap seperti Fasha Sanda. Masak kicap kosong kerana tidak diletakkan cili kisar atau serai atau kulit kayu manis pun.

Lagi mencari inspirasi resep ayam masak kicap manis yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal ayam masak kicap manis yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ayam masak kicap manis, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan ayam masak kicap manis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa.

Boleh je update kisah kuarantin setiap hari. Tapi itulah, perasaan nak update blog tu hilang. Kuarantin sambil tunggu result swab test memang mendebarkan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan ayam masak kicap manis sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Ayam masak kicap manis menggunakan 24 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Ayam masak kicap manis:

  1. Ambil 1 ekor ayam (digoreng).
  2. Ambil 5 sudu besar kicap manis.
  3. Siapkan 1 sudu besar sos tiram.
  4. Ambil 2 sudu besar kicap pekat.
  5. Gunakan 1/2 sudu besar garam.
  6. Ambil 1 ketul gula batu.
  7. Gunakan 1/2 sudu teh ajinamoto – optional.
  8. Sediakan 1 senduk minyak masak.
  9. Gunakan 1 cawan air.
  10. Ambil 1 biji bawang besar hiris bulat.
  11. Sediakan Bahan kisar.
  12. Gunakan 15 biji cili kering.
  13. Sediakan 1 biji bawang besar.
  14. Siapkan 1 sudu teh serbuk kayu manis.
  15. Sediakan 1 sudu kecil jintan manis.
  16. Gunakan 1/2 sudu kecil serbuk kas kas.
  17. Ambil 1/2 cawan air.
  18. Gunakan Bahan tumis.
  19. Sediakan 3 ulas bawang merah.
  20. Gunakan 2 ulas bawang putih.
  21. Siapkan 1 inci halia.
  22. Siapkan 2 helai daun pandan.
  23. Gunakan 2 batang kulit kayu manis.
  24. Siapkan 2 bunga lawang.

Resepi Ayam Masak Kicap yang mudah disediakan dan sedap sangat rasanya. Pasti ramai yang menggemari ayam masak kicap dan ada pelbagai versi cara untuk memasaknya. Apa yang penting kuah masak kicap mestilah pekat, lemak, manis dan pedas secukup rasa. Untuk resepi kali ini Che Nom letak cili kisar dan juga cili api bagi memekatkan kuah dan pedas nya secukup rasa.

Langkah-langkah menyiapkan Ayam masak kicap manis:

  1. Panaskan minyak dan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan 1 cawan air. Biarkan mendidih dgn api yang perlahan..
  2. Masukkan gula batu, garam dan aji. Gaul rata dan masukkan ayam, kicap dan sos tiram..
  3. Gaul rata dan masukkan bawang hiris. Biarkan mendidih dan masakan telah pun siap.. Ayam masak kicap manis

Tak tahu nak masak apa hari ni? Kalau ada ayam dalam peti ais tu, apa kata jom masak resepi ayam masak kicap yang paling simple, tapi teramatlah sedap dengan kuahnya yang banjir. Masakan kicap ni walaupun manis, boleh buat versi pedas dengan lebihkan cili padi. Resepi ayam masak kicap yang dikongsikan oleh Solehah Johari ni menggunakan bahan yang sangat simple dan ringkas. Kalau biasa saya suka menggunakan kulit kayu manis untuk menambah aroma masak kicap saya.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat ayam masak kicap manis yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!