Thursday, December 1, 2022

Bagaimana Membuat Agar-agar Cincau Hitam Homemade, Tak Ingat Dunia

Mesti Cuba!

Agar-agar Cincau Hitam Homemade.

Agar-agar Cincau Hitam Homemade

Anda sedang mencari idea resepi agar-agar cincau hitam homemade yang unik? Cara menyediakannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar-agar cincau hitam homemade yang sedap seharusnya memiliki aroma dan citarasa yang boleh memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar cincau hitam homemade, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu rungsing jika hendak menyediakan agar-agar cincau hitam homemade sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini mampu jadi menu special.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan agar-agar cincau hitam homemade yang siap untuk disediakan. Anda dapat menyiapkan Agar-agar Cincau Hitam Homemade menggunakan 4 bahan dan 5 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk memasak Agar-agar Cincau Hitam Homemade:

  1. Gunakan 200 gram Daun Cincau Hitam (yang telah dijemur kering).
  2. Sediakan 2 liter air.
  3. Sediakan Secubit garam gunung Saji.
  4. Sediakan 2 pek agar-agar mix Dr Oetker.

Langkah-langkah menyediakan Agar-agar Cincau Hitam Homemade:

  1. Cuci bersih Daun Cincau Hitam,toskan. Jemur hingga kering..
  2. Ambil 200 gram dari Daun Cincau Hitam kering tadi. Cuci bersih,toskan Panaskan 2 liter air,masak hingga menggelegak,hingga airnya tinggal separuh @ dalam 750 ml – 800 ml..
  3. Tapis airnya.Masukkan ke dalam periuk. Masukkan serbuk agar-agar,kacau. Panaskan semula hingga menggelegak dan agar-agar larut.Tutup api..
  4. Tuangkan ke dalam bekas tipuware. Biarkan mengeras sebelum disimpan di dalam peti sejuk selama 1-2 jam. Keluarkan dan bolehlah dipotong dadu kecil..
  5. Hidangkan bersama air soya,lai chi kang,airbatu campur @ minuman pilihan yang lain. K.ha campurkan dengan air usu segar sejuk bersama setitis sirap merah.Tak perlu tambah gula sebab Agar-agar Cincau dah manis..

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang pasukan kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Agar-agar Cincau Hitam Homemade yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang enak untuk keluarga ataupun dijadikan inspirasi untuk berniaga katering. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!