Tuesday, October 19, 2021

Resep Ayam masak halia senang sedap! yang Enak Banget

Mesti Cuba!

Ayam masak halia senang sedap!. Ayam Masak Kurma ini menjadi pilihan anak-ii. Cubalah resepi ini untuk anak-ii berselera makan. Kali ini Che Nom nak kongsikan resepi masakan ayam yang mudah dan sangat sedap iaitu Resepi Ayam Masak Halia.

Ayam masak halia senang sedap! Buat untuk sahur pun boleh ni sebab senang je. Ayam Masak Halia laaa. dah agak lama tak masak style gini. Dalam pantang hari tuu pun Nina tak berapa makan halia sebab baby prolong jaundice.

Lagi mencari ide resep ayam masak halia senang sedap! yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam masak halia senang sedap! yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ayam Masak Kurma ini menjadi pilihan anak-ii. Cubalah resepi ini untuk anak-ii berselera makan. Kali ini Che Nom nak kongsikan resepi masakan ayam yang mudah dan sangat sedap iaitu Resepi Ayam Masak Halia.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam masak halia senang sedap!, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan ayam masak halia senang sedap! enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat ayam masak halia senang sedap! yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ayam masak halia senang sedap! menggunakan 12 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Ayam masak halia senang sedap!:

  1. Gunakan Ayam.
  2. Sediakan Kacang panjang.
  3. Ambil lobak merah.
  4. Siapkan bawang putih.
  5. Ambil bawang besar.
  6. Siapkan halia.
  7. Gunakan cili padi.
  8. Sediakan cili merah.
  9. Ambil sos tiram.
  10. Siapkan Sos ikan.
  11. Ambil garam.
  12. Siapkan serbuk perasa.

Kena elakkan halia, makanan berempah, yang memaskan badan, black pepper, jamu, macam-macam lagi laaa…. Ayam goreng halia ini saya sediakan untuk anak anak saya. Mereka suka makan masakan yang berciri moden macam ni. Masakan yang guna bahan simple simple dan tidak berempah.

Cara membuat Ayam masak halia senang sedap!:

  1. Firstly, gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga masak..
  2. Selepas itu, set aside ayam tadi. Tumis bahan bahan yang telah dihiris iaitu bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia. Lagi banyak halia lagi sedap. Tumis sehingga sedikit layu..
  3. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi kedalam kuali. Gaul seketika..
  4. Masukkan bancuhan sos tiram, sos ikan dan sedikit air. Saya gunakan 2 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar sos ikan dan sedikit air untuk melarutkan sos sos tadi. Kacau seketika. Tambah air mengikut citarasa anda. Lebihkan jika ingin masakan berkuah..
  5. Setelah ayam dan sos tadi meresap seketika, masukkan sayur sayuran pilihan anda kedalam kuali. Sayur ikut citarasa anda. Boleh pelbagaikan seperti memasukkan broccoli, sayur kacang buncis dan sebagainya..
  6. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar dan cili hidup kedalam kuali. Perasakan dengan garam dan perasa pilihan anda. Hati hati ketika meletakkan garam kerana ayam telah digoreng bersama garam, juga telah memasukkan bancuhan sos tiram dan sos ikan dimana sudah berasa masin..
  7. Gaul sebati seketika dan sedia untuk dihidangkan..

Guna halia muda banyak banyak lagi sedap. saya ingin memasak ayam masak halia kerana saya hubby juga makan daging ayam yang dimasak mendidih dengan kuah. tetapi memang tak sia-sia mencuba, resepi yang cukup ringkas ini tapi hasilnya cukup sedap. bila anda tidak punya masa pergi ke dapur..masak halia,kari ayam , rendang ayam dan sebagainya kan. Nak sedap gunakan bahagian yang ada tulang macam. OK hari ni ita Masak Masak Ayam halia. Resipi dari Chef ahli yang dikongsi disini. Dah berkali-kali melihat Cook menikmati ni, dalam fikiran ia mesti mempunyai alasan yang lebih enak ni jika maksudnya dia akan memasak berulang kali.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Ayam masak halia senang sedap! yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!