Bagaimana Membuat Ayam masam manis @ Sweet sour chicken yang Bikin Ngiler

by rk_admin

Ayam masam manis @ Sweet sour chicken. My version of sweet and sour is a mixture of the Chinese and Malay. I added some fresh chili to make it a little bit hot. Sweet and Sour Chicken with crispy chicken, pineapple and bell peppers just like your favorite takeout place without the food coloring.

Ayam masam manis @ Sweet sour chicken Ayam digoreng bersalut tepung dan digaul sos masam manis memang buat kita makan nasi bertambah-tambah. Keduanya kerana Aween tak puas hati sebab beberapa hari lepas, dia minta Ayam Sweet Sour tapi saya masak Ayam Masak Merah. Ingatkan dia tak tahu perbezaan, jadi saya cakap lah, sama jer Ayam Masak Merah dengan Ayam Sweet Sour tu.

Lagi mencari inspirasi resep ayam masam manis @ sweet sour chicken yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal ayam masam manis @ sweet sour chicken yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam masam manis @ sweet sour chicken, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan ayam masam manis @ sweet sour chicken enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial.

My version of sweet and sour is a mixture of the Chinese and Malay. I added some fresh chili to make it a little bit hot. Sweet and Sour Chicken with crispy chicken, pineapple and bell peppers just like your favorite takeout place without the food coloring.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah ayam masam manis @ sweet sour chicken yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Ayam masam manis @ Sweet sour chicken menggunakan 21 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Ayam masam manis @ Sweet sour chicken:

  1. Ambil Penyediaan bahagian ayam.
  2. Ambil 300 g ayam dihiris tanpa tulang.
  3. Sediakan 4 sudu besar tepung gandum.
  4. Ambil 2 sudu besar tepung jagung.
  5. Ambil 1 sudu kecil serbuk penaik.
  6. Sediakan Sedikit lada putih.
  7. Gunakan Sedikit garam.
  8. Siapkan Sedikit minyak masak.
  9. Siapkan Air.
  10. Siapkan Penyediaan bahagian sos.
  11. Siapkan 4 sudu besar sos masam manis.
  12. Siapkan 2 sudu besar sos tomato.
  13. Gunakan 1/2 lada benggala merah.
  14. Siapkan 1/2 lada benggala hijau.
  15. Siapkan 1 mangkuk kecil brokoli.
  16. Sediakan 1 biji bawang besar.
  17. Siapkan 1 biji tomato.
  18. Siapkan 1 sudu kecil tepung jagung.
  19. Ambil Minyak masak.
  20. Sediakan Air.
  21. Sediakan Gula.

Satukan semua bahan dan bancuh hingga mendapat kepekatan yang sesuai, tidak terlalu pekat atau cair. Celup isi ayam ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga keperangan. Sweet and Sour Chicken Chinese Style. Resepi Ayam Masam Manis ala Thai.

Cara menyiapkan Ayam masam manis @ Sweet sour chicken:

  1. Perap hirisan ayam dengan sedikit garam dan lada..
  2. Bancuh tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik dengan air sehingga pekat. Jangan terlalu cair bagi memastikan gorengan ayam nanti kenyal dan ranggup..
  3. Campurkan adunan tepung dengan hirisan ayam. Tambah sedikit minyak masak dan kacaukan sehingga sebati perapan. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Mulakan mengoreng..
  4. Keluarkan seketika gorengan ayam selepas sekali alih dan digoreng selama 3-4 minit. Gorengkan sekali lagi untuk hasil yang lebih kenyal di dalam dan ranggup diluar. Warnanya hampir keemasan jika masak..
  5. Hiris bronkoli, lada benggala, bawang besar dan tomato..
  6. Panaskan kuali dan dan masukkan sedikit minyak masak. Masukkan sos masam manis dan sos tomato. Tambahkan air secukupnya. Boleh tambah sedikit gula mengikut cita rasa. Selepas sos panas, masukan sayuran dan kacau sebati. Jangan masak terlalu lama bagi mengelakkan sayur layu. Masukan tepung jagung yang sudah diadun dengan air untuk tambah pekat. Kacau perlahan lahan..
  7. Boleh tuangkan masakan sos ke dalam mangkuk dan masukkan gorengan ayam. Kacau sebati dan siap untuk dihidang. Ikut kehendak citarasa penjamu selera, masakan sos boleh diletak banyak atau sederhana..
  8. Hidangan ini paling enak dimakan bersama nasi putih. Gik ka asai ya! πŸ˜‹.

Yang ni ala Thai, kalau style china kena tambah sos plum. Dan tak perlu letak bawang merah dan halia. Kapsikam takda, hakak guna cili besar.. Resepi Thai Spicy and Sweet Sour Chicken Resepi Sweet and Sour Chicken Bakar Style Resepi Paprik Ayam Thai Terangkat Resepi Ayam Percik ala Kelantan. Masak Ayam Sweet Sour mudah cepat sangat sebab ayam nya Nina dah siap-siap goreng petang.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan ayam masam manis @ sweet sour chicken yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

You may also like