Friday, December 2, 2022

Resepi Puding Milo (Agar-agar Milo) yang Sempurna

Mesti Cuba!

Puding Milo (Agar-agar Milo).

Puding Milo (Agar-agar Milo)

Pening mencari inspirasi resepi puding milo (agar-agar milo) yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal puding milo (agar-agar milo) yang sedap seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari puding milo (agar-agar milo), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, hingga cara memproses dan menghidangkannya. Tak perlu risau kalau ingin menyediakan puding milo (agar-agar milo) sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktikal dalam menyediakan puding milo (agar-agar milo) yang siap untuk disediakan. Anda boleh menyiapkan Puding Milo (Agar-agar Milo) menggunakan 7 bahan dan 5 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan dalam memasak Puding Milo (Agar-agar Milo):

 1. Siapkan 10 g serbuk agar-agar.
 2. Siapkan 4 cawan air.
 3. Gunakan 1/4 cawan gula halus.
 4. Siapkan 100 ml susu pekat manis.
 5. Sediakan 1/2 cawan milo.
 6. Siapkan 1/2 cawan air suam.
 7. Ambil secubit garam penambah.

Langkah-langkah menyediakan Puding Milo (Agar-agar Milo):

 1. Masak agar-agar dengan air dan secubit garam hingga agar-agar hancur. Kemudian masukkan gula halus, kacau dan biarkan mendidih.. Puding Milo (Agar-agar Milo)
 2. Masukkan milo yang telah disebatikan dengan air suam dan susu pekat manis, kacau dan biarkan mendidih..
 3. Tapiskan ke dalam acuan mengikut saiz dan bentuk yang digemari. Biarkan sejuk seketika hingga agar2 sedikit mengeras. Masukkan ke dalam peti ais sehingga strukturnya menjadi pejal..
 4. Siap. Boleh juga tambah hiasan buah2an segar atau krim, mengikut citarasa..
 5. .

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang pasukan kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Puding Milo (Agar-agar Milo) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang menarik untuk keluarga ataupun dijadikan inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berniaga katering. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!