Thursday, December 1, 2022

Langkah Mudah untuk Menyediakan Puding Milo (Agar-agar Milo), Sedap

Mesti Cuba!

Puding Milo (Agar-agar Milo).

Puding Milo (Agar-agar Milo)

Pening mencari inspirasi resepi puding milo (agar-agar milo) yang unik? Cara menyediakannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal puding milo (agar-agar milo) yang sedap selayaknya memiliki aroma dan citarasa yang boleh memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari puding milo (agar-agar milo), mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak perlu rungsing jika hendak menyediakan puding milo (agar-agar milo) yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal untuk membuat puding milo (agar-agar milo) yang siap untuk disediakan. Anda dapat membuat Puding Milo (Agar-agar Milo) menggunakan 7 jenis bahan dan 5 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam memasak Puding Milo (Agar-agar Milo):

 1. Sediakan serbuk agar-agar.
 2. Siapkan air.
 3. Siapkan gula halus.
 4. Ambil susu pekat manis.
 5. Siapkan milo.
 6. Gunakan air suam.
 7. Sediakan secubit garam penambah.

Cara menyediakan Puding Milo (Agar-agar Milo):

 1. Masak agar-agar dengan air dan secubit garam hingga agar-agar hancur. Kemudian masukkan gula halus, kacau dan biarkan mendidih.. Puding Milo (Agar-agar Milo)
 2. Masukkan milo yang telah disebatikan dengan air suam dan susu pekat manis, kacau dan biarkan mendidih..
 3. Tapiskan ke dalam acuan mengikut saiz dan bentuk yang digemari. Biarkan sejuk seketika hingga agar2 sedikit mengeras. Masukkan ke dalam peti ais sehingga strukturnya menjadi pejal..
 4. Siap. Boleh juga tambah hiasan buah2an segar atau krim, mengikut citarasa..
 5. .

Bagaimana? Senang bukan? Begitulah cara membuat puding milo (agar-agar milo) yang boleh Anda lakukan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!