Resep Resepi ayam masak kam heong yang Lezat

by rk_admin

Resepi ayam masak kam heong. Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. Memang sedap dan kalau makan dgn nasi putih aja pun dah cukup.

Resepi ayam masak kam heong Macam ayam masak kicap tapi sebenarnya bukan. Memang sedap walaupun cara memasaknya cukup simple. Kadang-kadang, lauk yang sedap ni tak perlu nak beria-ia sangat memasaknya.

Lagi mencari ide resep resepi ayam masak kam heong yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal resepi ayam masak kam heong yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari resepi ayam masak kam heong, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan resepi ayam masak kam heong enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial.

Ayam Masak Kam Heong, yang biasanya Che Nom makan kat restoran Chinese Muslim. Hidangan ni sangat lah wangi, cukup rasa pedas dan berempah nya. Memang sedap dan kalau makan dgn nasi putih aja pun dah cukup.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat resepi ayam masak kam heong yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Resepi ayam masak kam heong menggunakan 12 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Resepi ayam masak kam heong:

  1. Gunakan Ayam 5 ketul.
  2. Siapkan Tepung goreng ayam.
  3. Gunakan Daun kari 5 tangkai.
  4. Gunakan Cili padi 4 biji.
  5. Siapkan Belacan satu sudu.
  6. Siapkan Kari ayam 2 sudu.
  7. Siapkan Sos tiram 2 sudu.
  8. Gunakan Kicap manis 2 sudu.
  9. Sediakan Sos tomato 2 sudu.
  10. Siapkan Sos cili 2 sudu.
  11. Gunakan Bawang besar satu ulas.
  12. Siapkan Bawang putih 2 biji.

Boleh cuba masak resipi yang RASA kongsikan ini ya. potong […] Masukkan rempah kari dan masak hingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Selain resepi ayam kam heong, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai.

Langkah-langkah menyiapkan Resepi ayam masak kam heong:

  1. Bancuhkan tepung dan salut ayam untuk digoreng. Goreng ayam hingga masak dan ketepikan..
  2. Panaskan kuali dgn minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar, dan dau kari..
  3. Tumis hingga naik bau, masukkan campuran bahan2 untuk kuah.
  4. Letak air satu cawan dan biar sehingga kuah mekat. Letakan secubit garam dan campurkan ayam yg sudah digoreng.
  5. Gaul dan sebatikan. Sedia untuk dihidangkn.

Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Nah Kak Bell kongsikan resepi ayam masak Kam Heong. Biasanya menu ni boleh korang jumpa di restoren cina muslim. Pernahlah cuba di beberapa kedai chinese muslim tapi ada juga yang tak menepati citarasa. Sempat Kak Bell bawak masakan ni ke opis buat kawan-kawan rasa.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan resepi ayam masak kam heong yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

You may also like