Sunday, September 26, 2021

Resepi Kek Telur Mata Mango Cheese yang Menyelerakan

Mesti Cuba!

Kek Telur Mata Mango Cheese.

Kek Telur Mata Mango Cheese

Sedang mencari idea resepi kek telur mata mango cheese yang unik? Cara menyediakannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal kek telur mata mango cheese yang sedap seharusnya memiliki aroma dan rasa yang boleh memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari kek telur mata mango cheese, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menyajikannya. Tidak usah risau kalau ingin menyediakan kek telur mata mango cheese sedap di mana pun anda berada, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi menu istimewa.

Nah, kali ini kita cuba, jom, memasak kek telur mata mango cheese sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini boleh memberi manfaat dalam membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Anda boleh membuat Kek Telur Mata Mango Cheese memakai 26 jenis bahan dan 6 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang digunakan dalam penyediaan Kek Telur Mata Mango Cheese:

  1. Sediakan Sponge Cake.
  2. Siapkan bahan a.
  3. Siapkan ●100g Tepung gandum.
  4. Siapkan ●50g Tepung jagung.
  5. Sediakan ●1/2 sudu besar Baking powder.
  6. Siapkan ●120g Gula castor.
  7. Gunakan ●60g Susu Full cream.
  8. Siapkan ●5 biji Telur A.
  9. Siapkan ●Ovelate 1 1/2 sudu besar.
  10. Gunakan ●Vanila 1 sudu besar.
  11. Gunakan ●Garam secubit.
  12. Sediakan bahan b.
  13. Gunakan ●60gm Butter (cairkan).
  14. Gunakan Puding (Kuning telur).
  15. Siapkan 1 kotak serbuk puding mangga (NONA).
  16. Sediakan 400 ml air.
  17. Siapkan Cheese (Putih telur).
  18. Sediakan 250 g cream cheese (gune royal victoria).
  19. Gunakan 125 g gula aising.
  20. Sediakan 500 g fresh cream.
  21. Gunakan 1 sudu besar esen vanilla (gune star brand).
  22. Siapkan 1 sudu besar manggo flavour.
  23. Sediakan 2 sudu besar jus lemon (optinal).
  24. Ambil Taburan atas kek (Lada sulah)- Sebatikan.
  25. Sediakan 2 1/2 sudu kecil snow powder.
  26. Siapkan 1/4 sudu kecil serbuk koko.

Cara menyediakan Kek Telur Mata Mango Cheese:

  1. Untuk kek Pukul semua bahan A hingga kembang & gebu (jika nak tambah perisa dan warna pun bole masa ni ye). Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil dikaup balik menggunakan spatula..
  2. Bila dah sebati. masukkan kedalam loyang. Aznie guna loyang saiz 4' inci dapat la 4 loyang. Kemudian bakar pada suhu 160'c selama 1 jam. Bila dah masak biar kejap dalam 2-3 minit, terus keluarkan kek dari loyang. Jangan biar lama ye. Kita tak nak jadi kecut..
  3. Untuk Puding Aznie guna puding segera segera perisa mangga brand Nona. Cara memasaknya ikut langkah dikotak. Tadi Aznie bubuh sebungkus serbuk puding mangga didalam periuk & tambah 400ml air. Masak hingga mendidih. Kemudian masuk kedalam acuan. Boleh guna apa-apa brand serbuk puding yang kita nak ye kalau tak ada..
  4. Untuk Chesee Pukul cream cheese, gula aising, dan esen vanilla.. sampai sebati dan kembang sedikit.. Kemudian masuk jus lemon & flavour mangga, kacau sampai sebati.. Dalam bowl lain, mix fresh cream sampai sebati tak ada ketul-ketul (jangan pukul kembang) then mix dalam adunan cheese tadi.. Kaup balik ye hingga sebati dan licin. Kalau adunan terlalu pekat bole tambah sedikit susu segar ye..
  5. Letakkan kek diatas papan kek @ pinggan. Tuangkan cheese diatasnya. Kemudian keluarkan puding tadi & bubuh diatas cheese, hati-hati ye pecah pulak kuning telur nanti. Ok last Aznie ayak bahan taburan diatas sedikit untuk nampak macam kita tabur lada sulah diatas telur. Simpan didalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan. Makan sejuk-sejuk sedap..
  6. .

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang pasukan kami kongsikan di website ini. Harapan kami, resepi masakan Kek Telur Mata Mango Cheese yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan hidangan yang menarik untuk keluarga ataupun dijadikan idea bagi Anda yang berkeinginan untuk berniaga katering. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!