Friday, December 2, 2022

Resepi Marble Cake Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Marble Cake.

Marble Cake

Anda sedang mencari idea resepi marble cake yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Kalau salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal marble cake yang sedap harusnya jadi memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari marble cake, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu rungsing jika ingin menyediakan marble cake sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktikal dalam menyediakan marble cake yang siap untuk disediakan. Anda boleh menyiapkan Marble Cake menggunakan 14 jenis bahan dan 5 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam penyediaan Marble Cake:

 1. Ambil Bahan A.
 2. Siapkan 300 gm mentega.
 3. Siapkan 4 sb susu pekat.
 4. Ambil 1/2 st esen vanilla.
 5. Sediakan Bahan B.
 6. Sediakan 5 biji telur Grade A.
 7. Ambil 240 gm gula castor.
 8. Gunakan 1 sb sponge cake gel.
 9. Siapkan Bahan (C).
 10. Siapkan 290 gm top flour/ tepung gandum.
 11. Sediakan 1 st baking powder.
 12. Ambil (Diayak bersama).
 13. Ambil Bahan lain.
 14. Ambil Serbuk cocoa.

Cara menyediakan Marble Cake:

 1. Siapkan bahan.
 2. Masukkan Bahan A ke dalam mixer. Gunakan pemukul K. Adun dengan kelajuan tertinggi selama 6 minit. Sehingga mentega bertukar menjadi putih dan gebu- ketepikan..
 3. Masukkan pula Bahan B. Gunakan pemukul telur dengan kelajuan yang tertinggi selama 6 minit. Telur mesti sudah kembang dan pekat. Masukkan pula Bahan C diselang-seli dengan Bahan A. Gunakan spatula kaup adunan perlahan sampai sebati..
 4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu warna asal dan satu lagi warna cocoa.Setelah itu tuang di acuan bersapu mentega dan taburan tepung, Tuang adunan berselang-seli sampai habis..
 5. Hentak beberapa kali baru dibakar selama 1 jam hingga masak dengan suhu 170. Api atas bawah.Setelah masak dan kek dah sejuk boleh dipotong untuk dihidangkan. Selamat Mencuba….

Macam mana? Mudah kan? Begitulah cara membuat marble cake yang boleh Anda praktikkan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!