Thursday, December 1, 2022

Cara Mudah Membuat Agar-Agar Santan Gula Merah Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Agar-Agar Santan Gula Merah.

Agar-Agar Santan Gula Merah

Pening mencari idea resepi agar-agar santan gula merah yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar-agar santan gula merah yang sedap selayaknya memiliki aroma dan rasa yang boleh memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar santan gula merah, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu rungsing kalau mahu menyediakan agar-agar santan gula merah sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini dapat menjadi menu special.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan agar-agar santan gula merah yang siap untuk disediakan. Anda dapat membuat Agar-Agar Santan Gula Merah menggunakan 8 jenis bahan dan 3 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu untuk memasak Agar-Agar Santan Gula Merah:

 1. Ambil 1 pack Agar-Agar (20g).
 2. Siapkan 6 cawan air.
 3. Ambil 200 g gula merah.
 4. Ambil 1/4 cawan gula pasir.
 5. Ambil 1 kotak santan kara + air bagi cukupkan 300ml.
 6. Gunakan 1 sudu kecil garam.
 7. Ambil 1 biji telur.
 8. Siapkan 2 helai daun pandan.

Cara membuat Agar-Agar Santan Gula Merah:

 1. Rendam Agar-agar. Dalam periuk lain, masukkan gula merah dan gula pasir bersama 1cawan air.Masukan daun pandan. Masak sehingga gula hancur. Ketepikan.
 2. Masak agar-agar yang di rendam tadi bersama 5cawan air dan masukkan daun pandan. Masak agar-agar sehingga hancur. Tapis gula merah dan gula pasir yang telah di masak tadi dan masukkan ke dalam periuk agar-agar..
 3. Setelah agar-agar hampir mendidih masukan santan, garam dan telur. Perlahankan api dan sentiasa kacau. Setelah mendidih kuat kan api sambil kacau. Kuatkan api dalam 1minit. Kemudian tutup api. Masukkan dalam bekas @ loyang yang basahi air. Bila agar-agar suam boleh la di masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan. Selamat mencuba..

Macam mana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar santan gula merah yang boleh Anda praktikkan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!