Friday, December 2, 2022

Langkah Mudah untuk Membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan), Membuat Anda Meleleh

Mesti Cuba!

Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan).

Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan)

Sedang mencari inspirasi resepi agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang sedap seharusnya punya aroma dan citarasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menyajikannya. Tak perlu risau kalau ingin menyediakan agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) sedap di mana pun anda berada, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi menu istimewa.

Nah, kali ini kita cuba, jom, membuat agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Anda dapat membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) memakai 6 jenis bahan dan 8 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan dalam memasak Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan):

 1. Sediakan 1 bungkus (20g) agar-agar tali.
 2. Sediakan 1 cawan gula pasir.
 3. Siapkan 4 cawan air.
 4. Gunakan 1 kotak (200 ml) santan.
 5. Ambil 1 biji telur (A).
 6. Gunakan 1 cawan jus pandan (1 cawan air + 25 helai daun pandan).

Langkah-langkah menyediakan Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan):

 1. Rendam agar-agar seketika sehingga lembut..
 2. Setelah agar-agar lembut, masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula & air. Masak sehingga agar-agar & gula larut sepenuhnya..
 3. Masukkan santan & telur. Masak sehingga mendidih yang membuak-buak. Kacau selalu untuk mendapatkan 'lumut' yang halus..
 4. Masukkan pula jus pandan & biarkan seketika sehingga mendidih..
 5. Sediakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci..
 6. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang..
 7. Sejukkan seketika & masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan agar-agar set 4-5 jam/ semalaman sebelum dipotong..
 8. Nota: – Boleh gantikan penggunaan daun pandan dengan memasukkan perisa pandan & pewarna hijau. – Jika mahukan agar-agar kelihatan menjadi 2 bahagian, gunakan loyang yang lebih kecil (8 inci x 8 inci). – Agar-agar tidak akan berair selepas dipotong jika dibiarkan set dalam jangka masa yang panjang (semalaman)..

Macam mana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang boleh Anda praktikkan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!