Thursday, December 1, 2022

Resepi Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang Menyelerakan

Mesti Cuba!

Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan).

Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan)

Pening mencari idea resepi agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang unik? Cara menyediakannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang sedap selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang boleh memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan), pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menghidangkannya. Tidak usah risau kalau mau menyediakan agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan agar-agar lumut (versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang siap untuk disediakan. Anda boleh membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) menggunakan 6 jenis bahan dan 8 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk penyediaan Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan):

 1. Ambil bungkus (20g) agar-agar tali.
 2. Gunakan gula pasir.
 3. Gunakan air.
 4. Siapkan santan.
 5. Sediakan biji telur (A).
 6. Siapkan jus pandan (1 cawan air + 25 helai daun pandan).

Cara membuat Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan):

 1. Rendam agar-agar seketika sehingga lembut..
 2. Setelah agar-agar lembut, masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula & air. Masak sehingga agar-agar & gula larut sepenuhnya..
 3. Masukkan santan & telur. Masak sehingga mendidih yang membuak-buak. Kacau selalu untuk mendapatkan 'lumut' yang halus..
 4. Masukkan pula jus pandan & biarkan seketika sehingga mendidih..
 5. Sediakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci..
 6. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang..
 7. Sejukkan seketika & masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan agar-agar set 4-5 jam/ semalaman sebelum dipotong..
 8. Nota: – Boleh gantikan penggunaan daun pandan dengan memasukkan perisa pandan & pewarna hijau. – Jika mahukan agar-agar kelihatan menjadi 2 bahagian, gunakan loyang yang lebih kecil (8 inci x 8 inci). – Agar-agar tidak akan berair selepas dipotong jika dibiarkan set dalam jangka masa yang panjang (semalaman)..

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang kami kongsikan di sini. Besar harapan kami, resepi masakan Agar-agar Lumut (Versi lumut penuh dengan menggunakan 100% daun pandan) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga ataupun dijadikan idea dalam meniaga makanan. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!