Thursday, December 1, 2022

Resepi Agar-Agar Kering yang Lazat Sekali

Mesti Cuba!

Agar-Agar Kering.

Agar-Agar Kering

Anda sedang mencari inspirasi resepi agar-agar kering yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar-agar kering yang sedap harusnya jadi memiliki aroma dan citarasa yang boleh memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar kering, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menyajikannya. Tidak usah risau kalau mau menyediakan agar-agar kering sedap di mana pun anda berada, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian special.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal dalam menyediakan agar-agar kering yang siap untuk disediakan. Anda dapat membuat Agar-Agar Kering memakai 5 jenis bahan dan 7 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam memasak Agar-Agar Kering:

 1. Gunakan agar-agar.
 2. Sediakan air.
 3. Siapkan gula pasir.
 4. Sediakan gula batu.
 5. Sediakan Pewarna.

Cara menyediakan Agar-Agar Kering:

 1. Rendam agar-agar sampai lembut. Agar-Agar Kering
 2. Didihkan air panas. Masukkan agar-agar. Apabila agar-agar sudah masak masukkan gula dan gula batu. Teruskan memasak sampai gula larut. Padamkan api..
 3. Tapis adunan ke dalam beberapa bekas. Warnakan dengan pewarna kesukaan..
 4. Tuang dalam acuan / loyang. Bekukan. Kemudian potong ikut suka dengan ketebalan yang sesuai. (jgn nipis sangat sebab agar-agar akan mengecut bila kering) Saya guna mould coklat ja, so dia dah terbentuk elok dah..
 5. Keluarkan agar-agar daripada bekas. Susun didalam talam..
 6. Kemudian jemur ditengah panas sampai kering. Kalau cuaca panas elok proses menjemur ni ambik masa 3-5 hari..
 7. Agar-agar mesti dijemur sampai kering elok supaya ia tahan lama dan tidak mudah berkulat..

Macam mana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar kering yang boleh Anda lakukan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!