Thursday, December 1, 2022

Langkah Mudah untuk Menyediakan Agar agar Santan Gula Merah, Menggugah Selera

Mesti Cuba!

Agar agar Santan Gula Merah.

Agar agar Santan Gula Merah

Pening mencari idea resepi agar agar santan gula merah yang unik? Cara menyediakannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar agar santan gula merah yang sedap seharusnya mempunyai aroma dan citarasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar agar santan gula merah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah risau jika mau menyediakan agar agar santan gula merah sedap di mana pun anda berada, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi menu special.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktikal dalam menyediakan agar agar santan gula merah yang siap untuk disediakan. Anda dapat menyiapkan Agar agar Santan Gula Merah menggunakan 5 jenis bahan dan 3 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu untuk penyediaan Agar agar Santan Gula Merah:

  1. Ambil 1 peket serbuk agar agar.
  2. Gunakan 1 kotak kecil santan.
  3. Siapkan 4 cawan air.
  4. Sediakan 1 cawan gula merah.
  5. Sediakan 1 biji telur.

Langkah-langkah membuat Agar agar Santan Gula Merah:

  1. Masak agar agar sehingga larut dan masukkan gula merah..
  2. Dalam bekas lain, campurkan santan dan telur, kacau sebati kemudian masukkan ke dalam adunan agar2 tadi, tunggu sehingga mendidih, tutup api biarkan seketika, barulah tuang ke dalam acuan atau loyang..
  3. Sejukkan agar agar dan bole dihidangkan..

Bagaimana? Senang bukan? Begitulah cara menyediakan agar agar santan gula merah yang boleh Anda lakukan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!