Friday, December 2, 2022

Resepi AGAR-AGAR MILO, Menggugah Selera

Mesti Cuba!

AGAR-AGAR MILO.

AGAR-AGAR MILO

Anda sedang mencari inspirasi resepi agar-agar milo yang unik? Cara menyediakannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal agar-agar milo yang sedap selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar-agar milo, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah risau jika mau menyediakan agar-agar milo sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini boleh menjadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktikal untuk membuat agar-agar milo yang siap untuk disediakan. Anda dapat membuat AGAR-AGAR MILO memakai 6 jenis bahan dan 4 tahap penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu dalam memasak AGAR-AGAR MILO:

  1. Siapkan 20 g Agar-agar tali.
  2. Ambil 5 sb Gula.
  3. Gunakan 5 sb Milo (Lebihkan jika suka).
  4. Ambil 200 ml Susu cair.
  5. Ambil 600 ml Air.
  6. Gunakan 2 sb koko (Jika suka warna yg gelap).

Langkah-langkah membuat AGAR-AGAR MILO:

  1. Basuh agar-agar tali dan potong kecil.(supaya senang hancur) kemudian masukan dlm periuk dan tambah air.Masak guna api medium hingga agar-agar hancur..
  2. Setelah agar-agar hancur,masukan gula.Masak hingga gula larut dan slow kan api..
  3. Kemudian masukan milo+koko dibancuh dgn susu cair.Masak hingga sebati.Bila agar-agar berbuih dan naik atas tutupkan api..
  4. Tuang dlm acuan dan sejukan sebentar sebelum dimasukan ke dlm peti sejuk semalaman..

Bagaimana? Senang bukan? Begitulah cara membuat agar-agar milo yang boleh Anda lakukan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!