Thursday, December 1, 2022

Bagaimana Menyediakan AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD.

AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD

Anda sedang mencari idea resepi agar-agar lapis custard yang unik? Cara menyediakannya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal agar-agar lapis custard yang sedap selayaknya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari agar-agar lapis custard, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu rungsing jika hendak menyediakan agar-agar lapis custard yang sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini mampu jadi sajian special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, membuat agar-agar lapis custard sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini boleh memberi manfaat dalam membantu menjaga kesihatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD memakai 10 bahan dan 4 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk penyediaan AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD:

 1. Gunakan 35 gm agar-agar tali.
 2. Siapkan 3 cawan gula.
 3. Siapkan 3/4 butter buku – pukul sehingga kembang.
 4. Siapkan 1 tin susu cair.
 5. Siapkan 5 biji kuning telur.
 6. Gunakan 3 sudu tepung kastard, dilarutkan dengan air.
 7. Siapkan 1 sudu kecil koko.
 8. Siapkan 1 sudu kecil esen vanila.
 9. Ambil 1 sudu kecil sirap ros.
 10. Sediakan 1.25 liter air.

Cara membuat AGAR-AGAR LAPIS CUSTARD:

 1. Campurkan butter yang sudah di pukul sehingga kembang bersama kuning telur, susu cair dan tepung kastad. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
 2. Masak agar-agar tali dengan air sehingga hancur. Masukkan gula dan bahan di langkah no. 1 yang dicampurkan tadi dan biarkan mendidih..
 3. Bahagikan adunan agar-agar kepada 3 mangkuk. Mangkuk pertama masukkan koko dan kacau sehingga sebati. Mangkuk kedua masukkan sirap ros. Mangkuk ketiga biarkan dengan warna kuning..
 4. Tuangkan ke dalam loyang/acuan. Sejukkan dan keraskan selapis demi selapis. Selamat mencuba! ✨.

Bagaimana? Mudah kan? Begitulah cara membuat agar-agar lapis custard yang boleh Anda praktikkan di rumah. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!