Friday, December 2, 2022

Langkah Mudah untuk Membuat Agar – agar Merah Bersantan, Enak

Mesti Cuba!

Agar – agar Merah Bersantan.

Agar - agar Merah Bersantan

Anda sedang mencari inspirasi resepi agar – agar merah bersantan yang unik? Cara menyediakannya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Kalau keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar – agar merah bersantan yang sedap harusnya jadi mempunyai aroma dan citarasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar – agar merah bersantan, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan-bahan yang segar, sampai cara memproses dan menghidangkannya. Tak perlu risau kalau hendak menyediakan agar – agar merah bersantan yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi menu istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan agar – agar merah bersantan yang siap untuk disediakan. Anda boleh membuat Agar – agar Merah Bersantan memakai 6 jenis bahan dan 3 tahap penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan dalam penyediaan Agar – agar Merah Bersantan:

  1. Siapkan 1 paket agar² serbuk berwarna merah.
  2. Gunakan 1 liter air.
  3. Sediakan 1 kotak santan.
  4. Ambil 1 biji telur.
  5. Sediakan 200 gram gula.
  6. Siapkan Secubit garam.

Cara menyediakan Agar – agar Merah Bersantan:

  1. Masak agar² serbuk + air hingga mendidih..
  2. Telur + santan + gula + garam di blend dan tuang dlm agar² yg telah dimasak td. Kacau sehingga mendidih lg sekali. Pastikan guna periuk tinggi supaya adunan tidak melimpah masa mendidih..
  3. Tuang dalam bekas atau loyang yg sesuai. Sejukkan dan potong bila dah keras..

Terima kasih telah membaca resepi masakan yang pasukan kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Agar – agar Merah Bersantan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang enak untuk keluarga mahupun dijadikan idea untuk berniaga katering. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!