Thursday, December 1, 2022

Resepi Agar – agar Merah Bersantan yang Sedap

Mesti Cuba!

Agar – agar Merah Bersantan.

Agar - agar Merah Bersantan

Pening mencari inspirasi resepi agar – agar merah bersantan yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu susah namun tidak senang juga. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya akan hambar dan justeru cenderung tidak sedap. Padahal agar – agar merah bersantan yang sedap harusnya jadi punya aroma dan citarasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar – agar merah bersantan, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan-bahan yang segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah risau jika mau menyediakan agar – agar merah bersantan sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktikal yang dapat digunakan untuk menyediakan agar – agar merah bersantan yang siap untuk disediakan. Anda boleh menyiapkan Agar – agar Merah Bersantan memakai 6 bahan dan 3 tahap penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu untuk memasak Agar – agar Merah Bersantan:

  1. Siapkan paket agar² serbuk berwarna merah.
  2. Ambil air.
  3. Ambil santan.
  4. Siapkan biji telur.
  5. Ambil gula.
  6. Siapkan Secubit garam.

Cara membuat Agar – agar Merah Bersantan:

  1. Masak agar² serbuk + air hingga mendidih..
  2. Telur + santan + gula + garam di blend dan tuang dlm agar² yg telah dimasak td. Kacau sehingga mendidih lg sekali. Pastikan guna periuk tinggi supaya adunan tidak melimpah masa mendidih..
  3. Tuang dalam bekas atau loyang yg sesuai. Sejukkan dan potong bila dah keras..

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang kami kongsikan di website ini. Besar harapan kami, resepi masakan Agar – agar Merah Bersantan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan makanan yang enak untuk keluarga ataupun dijadikan inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berniaga katering. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!