Thursday, December 1, 2022

Resepi Agar Agar Lumut Ros Tanpa Gagal

Mesti Cuba!

Agar Agar Lumut Ros.

Agar Agar Lumut Ros

Pening mencari idea resepi agar agar lumut ros yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolahnya maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal agar agar lumut ros yang sedap seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa sebab yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualiti rasa dari agar agar lumut ros, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu rungsing kalau hendak menyediakan agar agar lumut ros yang sedap di rumah, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini boleh menjadi sajian special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, ciptakan agar agar lumut ros sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesihatan tubuh kita. Anda boleh menyiapkan Agar Agar Lumut Ros menggunakan 6 bahan dan 6 langkah penyediaan. Berikut ini adalah langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang digunakan dalam memasak Agar Agar Lumut Ros:

 1. Ambil @ ½ paket agar agar tali @ strip.
 2. Sediakan biji telur ayam Gred A.
 3. Ambil gula putih.
 4. Siapkan air.
 5. Sediakan sudu besar sirap ros.
 6. Siapkan santan pekat @ 1 kotak kecil.

Langkah-langkah membuat Agar Agar Lumut Ros:

 1. Aduk @ pukul telur bersama dengan gula sehingga kembang.Tambahkan sedikit air untuk memudahkan proses melarutkan gula..
 2. Didalam periuk, masukkan 800 ml air dan agar agar tali.Masak sehingga mendidih dan agar agar larut..
 3. Kemudian, masukkan campuran telur tadi.Kacau sebentar.Masukkan pewarna sirap ros (apa apa jenama).
 4. Masukkan santan pekat.Kacau lagi.Masak sehingga mendidih.Lumut akan terhasil dari santan yang pecah lemaknya dan meruap (hampir melimpah) kemudian tutup api (jangan sampai melimpah ya…).
 5. Isikan ke dalam acuan @ bekas cetakan.Rehatkan sebentar pada suhu bilik sehingga hilang panasnya sebelum dipindahkan ke dalam peti sejuk..
 6. Hidangkan ketika masih sejuk.Sangat menyegarkan tekak dengan haruman sirap ros apatah lagi ketika cuaca panas seperti sekarang ini.Sslamat mencuba..

Bagaimana? Senang bukan? Begitulah cara membuat agar agar lumut ros yang boleh Anda praktikkan di rumah. Semoga ianya bermanfaat dan selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!