Friday, December 9, 2022

Resepi Agar-Agar Sumi Selasih Yang Sedap

Mesti Cuba!

 

Anda sedang mencari idea resepi agar-agar sumi selasih untuk anak tersayang? Cara menyediakannya amatlah mudah sebenanrnay. Pasti anak-anak akan suka dengan agar-agar sumi. Agar-agar sumi selasih yang sedap seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh memancing selera kanak-kanak.

Banyak sebab yang sedikit banyak mempengaruhi kualiti rasa dari agar-agar sumi selasih, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu rungsing kalau hendak menyediakan agarĀ² sumi selasih sedap di mana jua anda berada, yang penting sudah tahu triknya jadi hidangan ini boleh menjadi menu special.

Nah, kali ini kita cuba, jom, membuat agar-agar sumi selasih sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini boleh memberi manfaat untuk membantu menjaga kesihatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Agar-agar Sumi Selasih dengan memakai 5 bahan dan mengikuti 3 langkah penyediaan. Berikut ini adalah cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan rempah yang perlu untuk penyediaan Agar-Agar Sumi Selasih:

  1. Sediakan serbuk agar-agar.
  2. Gunakan air.
  3. Sediakan gula pasir.
  4. Sediakan paket jelly sumi.
  5. Sediakan 1 sudu besar biji selasih (Di rendam dgn air panas sehingga kembang).

Langkah-langkah membuat Agar-Agar Sumi Selasih:

  1. Masak agar-agar bersama air.. agar dah larut masukkan gula.. masak hingga mendidih.
  2. Dah mendidih, masukkan biji selasih.. kacau-kacau dan matikan api.. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan.
  3. Biarkan agar-agar sedikit suam. Baru masukkan jelly sumi. Dan sejukkan agar-agar baru di potong.

Terima kasih telah menggunakan resepi masakan yang pasukan kami kongsikan di sini. Harapan kami, resepi masakan Agar-Agar Sumi Selasih yang mudah di atas dapat membantu Anda menyediakan hidangan yang sedap untuk keluarga mahupun dijadikan inspirasi dalam meniaga makanan. Selamat mencuba!

Resepi Lain

error: Content is protected !!