Friday, December 9, 2022
HomePetua DapurCara Mudah Bersihkan Dapur Gas Tersumbat Penyebab Api Menyala Kecil

Cara Mudah Bersihkan Dapur Gas Tersumbat Penyebab Api Menyala Kecil

Kebanyakan rumah masih lagi menggunakan dapur gas sehingga sekarang. Tapi selepas bertahun-tahun guna, api dapur gas akan mulai mengecil.

Bila dapur mulai berlaku begini, solusinya hanya dengan membeli dapur yang baru. Sebenarnya masalah ini boleh diselesaikan dengan hanya servis dapur anda sendiri di rumah.

Walaubagaimanapun ramai yang tidak mengetahui cara servis dapur gas sendiri tanpa perlu dihantar ke kedai. Sebenarnya tidak susah sangat pun, kaum wanita pun boleh buat. Boleh ikuti langkah yang telah dikongsikan oleh Abdul Ghopar Zakaria Ansari seperti di bawah ini.

Cara Bersihkan Dapur Gas Tersumbat

Penyebab utama mengapa api dapur gas menyala kecil adalah kerana tersumbat. Apabila api berwarna biru tetapi nyalaannya sangat kecil walau anda telah memulas ke nyalaan besar. Ada juga kes dimana, dapur gas tak keluar api walau dipetik banyak kali. Ini berkemungkinan sudah betul-betul tersumbat. Sebelum mengambil keputusan untuk membeli dapur gas baru, apa kata servis dahulu dan dibersihkan.

dapur gas

Lihat hasilnya seperti di gambar bawah ini, selepas dibersih nyalaan api dapur gas kesayangan telah menjadi biru membara. Dengan membersihkan sendiri dirumah sudah menjimatkan wang dan masa.

1632382838 459 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Peralatan yang diperlukan untuk servis dapur gas

Untuk membersihkan dapur gas tidak menggunakan peralatan yang canggih, rata-rata alatan yang diperlukan sudah pun ada dirumah. Berikut adalah peralatan yang diperlukan

  1. Playar
  2. Pemutar skru bunga dan philips
  3. Klip kertas.
  4. Spray anti karat WD40
  5. Kertas surat khabar lama

1632382839 710 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Langkah 1: Tanggalkan tungku dari injap gas dengan mencabut pin di bahagian bawahnya.

1632382839 519 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Langkah 2: Selesai menanggalkan tungku dari injap gas. Cuba buka skru untuk memisahkan injap gas dan paip gas. Jika terlalu ikatannya terlalu ketat tidak perlu dipisahkan.

Langkah 3: Dalamnya ada getah seal dan akan nampak injap gas berlubang besar dan kecil bagi mengawal penggunaan gas.

Langkah 4: Bagi suri rumah yang ingin melakukannya sendiri tidak perlu mengeluarkan injap dan paip gas ini.Terus cucuk klip kertas ke saluran injap gas sahaja.

1632382839 376 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Inilah hasilnya apabila injap dan paip gas dikeluarkan sepenuhnya.

1632382839 529 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Langkah 5: Ambil spray anti karat dan semburkan ke dalam bahagian penyambung diantara tungku dan injap gas. Kemudian dengan menggunakan klip kertas untuk mencucuk lubang halus di injap gas.

dapur gas

Langkah 6: Anda akan melihat kesan lapisan minyak dari lubang injap gas. Sebenarnya lapisan minyak ini akan bertukar menjadi kerak minyak dan membuatkan saluran injap gas tersumbat.

Langkah 7: Bersihkan beberapa kali sehingga bersih dan anda berpuas hati.

1632382840 183 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Gambar dibawah adalah contoh retakkan pada bahagian fire starter. Apabila di pulas-pulas tetapi api tetap tidak menyala dan perlu guna surat khabar atau external fire starter untuk hidupkan dapur gas.

1632382840 785 Api Dapur Gas Menyala Kecil Ini Cara Servis Selamatkan

Untuk menjadikan ia berfungsi semula, ketuk sedikit bahagian besi merapatkann retakan. Usah risau ia tidak membahayakan.

Langkah 8: Pastikan anda untuk memasang semula dapur gas yang telah dibersihkan tadi.

Selepas dibersihkan api akan membara kebiruan seperti dapur gas baru beli. Mudah bukan untuk membersihkan dapur gas tersumbat boleh dibuat sendiri dirumah.

dapur gas

Nasihat kami sekiranya perumah, tungku, injap sudah uzur demi keselamatan belikan dapur gas yang baru.

RELATED ARTICLES

Lagi Trending

error: Content is protected !!