Rahsia Cara Goreng Ikan Keli Rangup & Tak Meletup

341
cara goreng ikan keli

Sebenarnya ada cara goreng ikan keli supaya menjadi rangup, tidak meletup semasa mengoreng, ikan keli menjadi lurus cantik walau selepas digoreng. Lagi menarik kata Zur Ain Salim, selepas mengikuti cara rahsia ini ikan tidak akan berbau hanyir selepas digoreng.

Selalu beli dikedai je kan, ramai yang takut nak menggoreng ikan keli ini sebab meletup-letup semasa dan kene pada muka. Sebenarnya jika mengikuti cara-cara yang kami kongsikan ini dijamin ikan keli perkara yang ditakuti tidak akan berlaku. Selamat mencuba.

Cara Goreng Ikan Keli Rangup

1. Ikan keli hendaklah dibasuh dengan bersih dan selepas itu direndamkan dengan tepung gandum. Cuci dan sental sehingga lendir pada ikan hilang. Jangan sampai hancur pula. Selepas itu, kelarkan ikan keli mengikut kesesuian saiz ikan.

cara goreng ikan keli

2. Kemudian, gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit, garam (secukup rasa) dan tepung jagung. Sukatan mengikut kuantiti ikan. Tiga bahan-bahan ini digaulkan dengan ikan sehingga rata.

cara goreng ikan keli mudah

3. Panaskan dahulu minyak masak di kuali sementara menunggu ikan sebati dengan bahan-bahan yang digaulkan tadi. Apabila minyak masak sudah panas, masukĀ 2/3 potong halia (penting untuk tidak perlu membuang kulit halia).

1634034634 72 Tips Goreng Ikan Keli Supaya Tak Meletup Tak Hancur

4. Setelah itu mulalah menggoreng ikan keli tadi sehingga masak dan menjadi garing.

1634034635 133 Tips Goreng Ikan Keli Supaya Tak Meletup Tak Hancur

Resipi Ikan Keli Masak Serai